İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya ile yürütülen barış müzakerelerinde koordinasyondan uzak yaklaşımını eleştirdi. Meloni, AB Konseyi Başkanı António Costa'ya perşembe günü gönderdiği ve Euronews tarafından görülen mektubunda, Avrupalı liderlerin son dönemde ortak bir yön veya açık bir yetki çerçevesi olmadan birden fazla girişim başlatmasına tepki gösterdi.
Mektup, Fransa, Almanya ve İngiltere'den yetkililerin, "E3" olarak adlandırılan grup kapsamında, savaşı sona erdirmenin yollarını görüşmek üzere Brüksel'de ABD ve Ukrayna temsilcileriyle bir araya geldiği sırada gönderildi.
Mektupta, "Birbiriyle örtüşen ve birbirinin peşinden giden girişimlerle dağınık bir şekilde hareket etmek, ne ortaklarımız ne de anlamsız saldırganlığı durdurmaya ikna etmemiz gereken taraflar nezdinde bize yardımcı olacaktır. [...] Bütün bunlar güvenilirliğimizi zedeliyor," ifadeleri yer aldı.
Meloni, ülkesinde de baskı altında. Muhalefet, hükümetin uluslararası alanda etkisiz kaldığını savunurken, iktidar koalisyonundaki bazı siyasi grupların da aralarında bulunduğu çeşitli kesimler Ukrayna'ya askeri yardımların sona erdirilmesini istiyor.
Meloni, mektubunda bu koordinasyonsuzluğa örnek olarak, bazı Avrupa ülkelerinin ulusal güvenlik danışmanları, Ukrayna, NATO ve AB temsilcilerinin katılımıyla Miami'de düzenlenen gayriresmi toplantıyı ve Finlandiya ile Norveç liderlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesini gösterdi.
İtalya Başbakanı ayrıca E3, 37 AB üyesi ve üyesi olmayan ülkeyi bir araya getiren "Gönüllüler Koalisyonu" ve Almanya, Fransa, Polonya ile NATO, G7 ve AB temsilcilerinden oluşan "Berlin formatı" gibi müzakere gruplarının sayısının artmasını da eleştirdi.
Meloni, AB'nin barış görüşmelerinde nasıl temsil edileceğine karar verilmesi amacıyla konunun gelecek hafta Dublin'de düzenlenecek gayriresmi Avrupa Konseyi toplantısında ele alınmasını istedi.
Meloni, mektubunda, "Avrupa, Ukrayna konusunda tek sesle konuşmalı. Bu ihtiyaç artık ertelenemez," ifadelerini kullandı.
ABD'li yetkililerin arabuluculuğunda Ukrayna ve Rusya müzakere heyetleri arasında yapılacak kritik görüşme turunun 10-11 Kasım tarihlerinde Abu Dabi'de gerçekleştirilmesi planlanıyor. Görüşmelerde güvenlik düzenlemeleri ve gerilimin azaltılması konularının ele alınması bekleniyor.
GALATASARAY
AMED SPORTİF FAALİYETLER
TRABZONSPOR
BEŞİKTAŞ
KASIMPAŞA
FENERBAHÇE
ARCA ÇORUM FK
KOCAELİSPOR
GÖZTEPE
İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK
ERZURUMSPOR FK
CORENDON ALANYASPOR
ÇAYKUR RİZESPOR
GENÇLERBİRLİĞİ
TÜMOSAN KONYASPOR
GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ
SAMSUNSPOR
EYÜPSPOR










Yorum yaz
Yorumları göster0 yorum
Yorumu bildir