07 Mayıs 2024 Salı
TGS: ‘Basın kartlarını devlet değil, meslek örgütleri versin’

TGS: ‘Basın kartlarını devlet değil, meslek örgütleri versin’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, bir yıldır incelemede olan sarı basın kartları üzerindeki iptal kararını tepkiler üzerine kaldırdı. Ancak gazetecilerin tepkisi dinmedi.Gazeteciler, basın kartının devlet tarafından değil, meslek örgütlerince verilmesini istiyorlar.

Meslek örgütleri ve gazeteciler TGS’nin “Gazetecilik karta sığmaz” çağrısıyla bir araya geldi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı önünde eylem yaptı. Eyleme CHP ve HDP’li milletvekillerinin yanı sıra avukatlar da destek verdi. Eylemde gazeteciler, yeni kartlarının kendilerine acilen verilmesi çağrısı yaptı.

İletişim Başkanlığı açıklama yaptı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da konuyla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yapılan açıklamada, basın kartlarının iptal edildiğine dair haberlerin doğru olmadığı ve basın kartlarına yönelik tüm işlemlerin Basın Kartı Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştiği belirtildi.

Açıklamada, basın kartı başvurularının Basın Kartı Yönetmeliği’ndeki şartların yerine getirilip getirilmediği konusunda “derin bir araştırmadan” geçirildiği vurgulandı. Bu araştırmalar kapsamında bugüne kadar 13 bin 372 gazeteciye yeni basın kartlarının teslim edildiği kaydedilen açıklamada, değerlendirme süreci devam eden başvuru sayısının da 894 olduğu duyuruldu.

Açıklamada ayrıca basın kartı başvurusu yapan gazeteciler hakkında araştırma yapılırken gazetecinin “gerçekten mesleki faaliyet icra edip etmediğine, herhangi bir terör örgütüyle bağlantılı olup olmadığına, mahkumiyet kararı ya da meslek onurunu zedeleyici tutumlarda bulunup bulunmadığı gibi çeşitli kriterlere” bakıldığına da işaret edildi.

Meslek örgütleri

Gazetecilerin eylemine destek veren İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da devletin basın kartı dağıtmaktan vazgeçmesinin temel insan hakkı olduğunu söyledi. Türkdoğan “Devlet, medyayı kontrol etmek istediğinden, basın kartı dağıtarak kendini güçlü kılıyor. Oysa gazeteciye kart verme yetkisi meslek örgütünündür. Türkiye’nin de bu konuda evrensel standartları yakalamasının çoktan zamanı gelmiştir” diye konuştu.