10 Eylül 2024 Salı
Versay’daki AB zirvesinden ne çıktı?

Versay’daki AB zirvesinden ne çıktı?

AB, Ukrayna ordusuna yönelik silah ve teçhizat için 500 milyon avroluk bir yatırım daha yapmak istiyor. Öte yandan, Kiev’in Avrupa Birliği’ne hızlı üyelik umutları ise azaldı. Avrupa basını, tereddütün nedenlerini analiz ediyor.

AB’den belirsiz sinyaller

AB zirvesinden büyük bir hayal kırıklığına uğramış görünüyor Slovakya’dan Pravda:

“Savaşın içindeyken AB üyeliği Ukrayna için elbette çok uzak bir ihtimal. Buna rağmen, güçlü bir siyasi sinyal bekleniyordu. Boşunaymış. Ukrayna’da barış yeniden hakim olduğunda nasıl ilerleyeceğimiz de belirsizliğini korumaya devam ediyor. … Ayrıca Rusya’ya erişim için aradığımız yollar da boşuna. Rusya ekonomisini yıkmak, Putin’i müzakereye zorlamak ve işgali sona erdirmek için geniş çaplı yaptırımlara haddinden fazla bel bağlıyor olabiliriz. Ya tam tersi gerçekleşirse? Birçok uzman, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra benimsenen ve mağlup Almanya’ya yönelik ciddi baskıların, radikalleşmeye ve nihayetinde Nazi’lerin ülkeyi ele geçirmesine yol açan yanlış yaklaşımı işaret ediyor.”

AB kararlılığını göstermeli

Belçika’dan La Libre Belgique, AB ülkelerinin zirvede bir kez daha birliktelik sergilediği, ancak atılan adımların hayata geçirilmesi konusunda anlaşmazlık ve tereddüt riski olduğu gözleminde bulunuyor:

“Avrupalı liderler Versay’da Ukrayna’nın ‘Avrupa’ya yönelik çabalarına’ fazla iyimserlik içermeyen bir destek sözü verirken, olası AB üyeliği konusundaki anlaşmazlıklarını gizlemediler. Rus hidrokarbonuna bağımlılıklarından kurtulma taahhüdü verseler de kimi ülkeler diğerlerinden daha fazla bağımlı olduğu için ancak bir zaman planlaması üzerinde uzlaşabildiler. En zor kararları alma vakti geldiğinde, AB birlikteliğini ve kararlılığını göstermek zorunda kalacak.”

Diğer ülkeler uzun zamandır bekliyor

Ukrayna’nın hızlandırılmış AB üyeliğinin, AB’nin komşu ülkelerinde gerginliğe yol açabileceğini söylüyor Macaristan’dan Népszava:

“[Ukrayna’nın] AB üyeliği, yalnızca yerine getirilmesi gereken koşullar nedeniyle hassas bir konu değil. Mesela yıllardır üyelik başvurularıyla ilgili ilerleme bekleyen Karadağ veya Sırbistan, Ukrayna’nın kendilerinden daha erken topluluğa üye olabilmesine nasıl tepki verecek? Ya da bunca kriteri uzun süredir karşılamasına rağmen aday dahi olamayan Kuzey Makedonya’ya bu durum nasıl açıklanabilecek?”

Savaşın uzaması kime yarar?

Romanya’dan Adevărul savaşın ilk etkilerini hisseden Avrupa’nın buna bir an önce son vermek için tüm imkanlarıyla çaba sarf ettiği, ama herkesin aynısını yaptığının söylenemeyeceği tespitinde bulunuyor:

“ABD’nin aldığı kimi tedbirler, Rusya’yı ülkenin kaynaklarını tüketecek, diğer cephelerde girişimde bulunmasını önleyecek, Çin’le bağlarını zayıflatacak ve nihayet Putin rejiminin çökme ihtimalini doğuracak uzun süreli bir çatışmaya sokmakta çıkarı olduğunu gösteriyor. Muhtemelen Rusya da pek çok nedenden ötürü savaşın fazla uzun sürmesini istemiyor. Ancak Kremlin, başka bir çözüm olmayacaksa Rus toplumunun geniş kesimleri gibi buna katlanmaya hazır.”