15 Mayıs 2024 Çarsamba
Macaristan AB fonlarından yararlanmak için yolsuzlukla mücadele ajansı kuruyor

Macaristan AB fonlarından yararlanmak için yolsuzlukla mücadele ajansı kuruyor

Avrupa Birliği’nin (AB) “hukuk devleti” kurallarını ihlal ettiği ve AB fonlarını usulsüz kullandığı gerekçesiyle Macaristan’a yapılması planlanan milyarlarca euro tutarındaki mali yardımı askıya alması üzerine Budapeşte, yolsuzlukla mücadele ajansı kurulması taahhüdünde bulundu.

Başbakan Viktor Orban tarafından imzalanan kararnameye göre, bağımsız yetkililer tarafından oluşturulacak kurum, AB fonlarının kullanılmasında yapılan usulsüzlükleri, yasa dışı eylemleri araştıracak ve bunların önüne geçilmesinin yollarını arayacak.

Kararnameye göre yeni kurulacak ajans, ulusal makamların dolandırıcılık, yolsuzluk, çıkar çatışması ve diğer ihlalleri önlemek veya soruşturmak için yeterince hareket etmediğini tespit ettiğinde devreye girmekle görevlendirilecek.

Macaristan kurtarma fonundan ne kadar alacak?

Macaristan’ın bu ajansı kurma girişimi, bu ay Budapeşte’ye Covid-19 kurtarma fonundan verilecek mali yardımların serbest bırakılmasını veya askıda tutulması yolunda karar verecek Brüksel’e yönelik bir taviz olarak görülüyor.

AB Komisyonu, Covid-19 salgını dolayısıyla üye ülke ekonomilerine destek için oluşturulan kurtarma fonundan Macaristan’a verilecek yaklaşık 6 milyar euro tutarındaki paranın askıya alınması kararlaştırmıştı.

AB tarafından Macaristan hakkında başlatılan ihlal süreçleri neler?

Macaristan yargı bağımsızlığı, özgür medya ve LGBT hakları konusunda da AB’nin yoğun eleştirilerine hedef oluyor ve bu konuda Budapeşte hakkında AB Komisyonu tarafından nisan ayında “ihlal süreci” başlatıldı.

Artan enerji fiyatlarının beraberinde getirdiği yüksek enflasyon oranıyla mücadele eden Orban hükümeti, acilen AB’nin kurtarma fonundan verilmesi beklenen 6 milyar euroya ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

Yeni kurulacak yolsuzlukla mücadele ajansının, 21 Kasım’da göreve başlaması bekleniyor. Bunun dışında kurulacak yolsuzlukla mücadele eylem grubu ise 1 Aralık’ta hizmete geçecek.

AB Komisyonu, Macaristan’da iktidar partisiyle bağlantılı ve sadece bir teklif veren firmanın katıldığı, AB tarafından finanse edilen projelerde yolsuzluk yapılma ihtimalinin yüksek olduğu endişesiyle Budapeşte aleyhine haziran ayında ikinci bir ihlal süreci başlatmıştı.

Nisan’da başlatılan ve toplam 9 ay sürecek ilk ihlal süreci onunda olumsuz bir karar çıkması halinde, AB uyum fonlarından Macaristan’a yapılan 21 milyar euro tutarındaki fonun kesilmesi de söz konusu olacak.

AB içinde özellikle fakir ülkelere verilen uyum fonları ile yol, köprü, ulaşım gibi alt yapı projelerine mali kaynak sağlanıyor.

AB bir ay süre vermişti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, “hukuk devleti” ilkelerini ihlal eden Macaristan’ın gerekli tedbirleri bir ay içinde almasını, aksi takdirde bu ülkeye yapılacak fon ödemelerinin askıya alınacağı uyarısında bulundu.

AB Komisyonu, Macaristan’ın bir ay içinde uyarıları dikkate alıp gerekli önlemleri almadığı takdirde Budapeşte’nin AB’nin 2021-2027 bütçesinden alması öngörülen fonların askıya alınmasını üye ülkelerden isteyeceğini duyurdu.

Yeni verilen mühlet, AB’nin mali çıkarlarını bir AB hükümeti tarafından “hukukun üstünlüğü” ile ilgili ihlallere karşı korumayı amaçlayan “koşulluluk mekanizması” olarak adlandırılan AB sürecinin bir adımı olarak biliniyor.

Bu süreç, AB’nin Macaristan’a “hukukun üstünlüğü” konusunda başlattığı diğer ihlal prosedüründen ayrı bir süreç olarak yürüyor.

Euronews