Ana içeriğe geç

Fransız radyo ve televizyonunun dev ismi Philippe Bouvard öldü: Macron'dan veda

Dünya rekoru kırdığı, altmış yılı aşkın görkemli kariyerinin ardından sevilen Fransız kültür insanı Philippe Bouvard 95 yaşında yaşamını yitirdi. Macron onu...

SON DAKİKA
Fransız radyo ve televizyonunun dev ismi Philippe Bouvard öldü: Macron'dan veda

Fransız gazeteci, televizyon sunucusu, radyo programcısı ve kültür dünyasının dev ismi Philippe Bouvard, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Fransız radyo ve televizyonunun dev ismi Philippe Bouvard öldü: Macron'dan veda
Fransız radyo ve televizyonunun dev ismi Philippe Bouvard öldü: Macron'dan veda

1977’den 2014’e kadar sunuculuğunu yaptığı RTL’nin günlük mizah programı Les Grosses Têtes’in yaratıcısı olarak tanınan Bouvard, mizah yeteneklerini keşfetme ustası ve Fransa’nın önde gelen köşe yazarlarından biriydi.

1982’den 1986’ya kadar Le Petit Théâtre de Bouvard adlı televizyon programını sundu; 2014’ten, radyo alanındaki 60 yılı aşkın kariyerini 95 yaşında noktaladığı 2025’teki emekliliğine kadar ise Allô Bouvard adlı radyo programının başındaydı.

Bouvard, aynı radyo istasyonunda en uzun süre ve en çok sezon program sunan kişi olarak dünya rekorunu elinde bulunduruyor.

Pazartesi günü ölüm haberinin ardından, televizyon ve mizah dünyasının yanı sıra siyaset çevrelerinden de peş peşe taziye mesajları geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Fransa özgür bir ruhunu kaybetti” dedi.

X’te yayımladığı mesajda şunları yazdı: “Philippe Bouvard, sesiyle, zekâsıyla, özgür üslubuyla ve espritüel söze duyulan, özünde Fransız bu zevki yansıtan mizahıyla Fransızların nesillerine eşlik etti. Fransa özgür bir ruhunu, bir Grosse Tête’ini kaybediyor. Ailesine, sevdiklerine ve onu dinleyen, seven herkese düşüncelerimle eşlik ediyorum.”

6 Aralık 1929’da Coulommiers’de (Seine-et-Marne) doğan Philippe Bouvard, merakı, nüktedanlığı, yaramaz mizah anlayışı ve bulaşıcı kahkahasıyla tanınıyordu.

Meslek hayatına gazeteci olarak başladı; 30 binden fazla makale ve 50’nin üzerinde kitap kaleme aldı. RTL’deki yılları boyunca Muriel Robin, Mimie Mathy, Michèle Bernier, Pascal Légitimus, ikili Chevallier ve Laspalès’in de aralarında olduğu sayısız komedyen ve oyuncunun kariyerini başlattı.

Geçen yıl emekliliğini duyururken, RTL Radyo Fransa Genel Müdürü Régis Ravanas, Bouvard’ın “radyoyu devrimleştirdiğini” söylerken, Program Direktörü Gauthier Hourcade onu “radyoda mizahın kültürlü bir öncüsü” ve “canlı, bağımsız ve lafını esirgemeyen bir ruha sahip” olarak övmüştü.

Ölüm haberinin ardından, Fransız gazeteci ve televizyon sunucusu meslektaşı Michel Drucker, onu “olağanüstü yetenekli” bir insan olarak andı.

RTL’ye yaptığı açıklamada Bouvard’ı “çok yönlü yeteneklere sahip bir insan: bir yazar, bir edebiyatçı, yorulmak bilmeyen bir emekçi, bu mesleği en ince ayrıntısına kadar bilen biri” olarak tanımladı; onun “silinmeyecek bir iz bırakacağını” söyledi.

RIP Philippe Bouvard 1929 - 2026

Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın
Puan Durumu
Trendyol Süper Lig
#TakımOP
1 GALATASARAY 10 25
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 23
3 TRABZONSPOR 10 22
4 BEŞİKTAŞ 10 19
5 KASIMPAŞA 10 17
6 FENERBAHÇE 10 16
7 ARCA ÇORUM FK 10 16
8 KOCAELİSPOR 10 16
9 GÖZTEPE 10 15
10 İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 10 14
11 ERZURUMSPOR FK 10 14
12 CORENDON ALANYASPOR 10 12
13 ÇAYKUR RİZESPOR 10 11
14 GENÇLERBİRLİĞİ 10 11
15 TÜMOSAN KONYASPOR 10 8
16 GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ 10 8
17 SAMSUNSPOR 10 4
18 EYÜPSPOR 10 3
05.11.2026 01:14
Daha fazla yükle