Furkan Vakfı'na yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan vakıf kurucusu Alparslan Kuytul ile eşi Semra Kuytul tutuklandı.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 56 kişi adliyeye sevk edilmiş, bu kişilerden 44'ü savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye gönderilmişti.
Diğer sanıkların işlemlerinin sürdüğü bildirildi.
İHD'den tutuklama ve kayyuma itiraz
Ankara merkezli İnsan Hakları Derneği (İHD), Furkan Vakfı'na yönelik soruşturma için, "Gözaltı ve tutuklamanın cezalandırma aracına dönüştürülmemesi" çağrısında bulundu.
İHD açıklamasında, "Şirketlere kayyum atanması, malvarlıklarına yönelik el koyma tedbirleri uygulanması, yüzlerce sosyal medya hesabına erişim engeli getirilmesi ve dosyayı takip eden avukatların da gözaltına alınması ciddi hak ihlali kaygıları yaratmaktadır" denildi.

"Henüz suçluluğu kesinleşmemiş kişilerle bağlantılı şirketlere kayyum atanması ve malvarlıklarına el konulması, yalnızca şüphelileri değil; çalışanları, aileleri ve bu işletmelerle ekonomik ilişki içinde bulunan çok sayıda kişiyi de doğrudan etkileyen ağır müdahalelerdir" ifadeleri yer alan açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
"El koyma ve kayyum kararlarının somut, denetlenebilir gerekçelere dayanması; zorunluluk ve ölçülülük sınırları içinde kalması gerekir. İnsan Hakları Derneği olarak; gözaltı ve tutuklamanın cezalandırma aracına dönüştürülmemesini, (...) ifade özgürlüğüne yönelik ölçüsüz müdahalelere son verilmesini ve kayyum ile el koyma tedbirlerinin peşin cezalandırmaya dönüşmemesini talep ediyoruz."
Soruşturma kapsamında 5 şirkete kayyum atanırken, 349 sosyal medya hesabına erişim engeli getirilmişti.
Furkan Vakfı soruşturması nedir?
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Kuytul ve diğer vakıf üyelerinin "suç örgütü kurma, örgüt üyeliği, kara para, nitelikli dolandırıcılık, resmî belgede sahtecilik ve vergi kaçırma" ile suçlandığı bilgisini vermişti.
Kuytul, gözaltına alınmadan kısa süre önce Süleymancılara yönelik benzer suçlamalarla yapılan operasyona tepki göstermiş ve "Şayet Süleymancılar AKP'li olsaydılar, başlarına bunun gelmeyeceğinden adım gibi eminim" demişti. Kuytul'un destekçileri kendilerine yönelik soruşturmanın "siyasi" olduğu görüşünde.