Kılıçdaroğlu “İmamoğlu siyasi tutuklu değil” dedi, cumhurbaşkanı adaylığında işbirliğine açık kapı bıraktı

Mahkemenin “butlan” kararıyla CHP Genel Başkanlık koltuğuna oturan Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Parti ayrışmasından önce CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı gösterilen tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu “İmamoğlu siyasi tutuklu değil” dedi, cumhurbaşkanı adaylığında işbirliğine açık kapı bıraktı

Mahkemenin “butlan” Kararı yla CHP Genel Başkanlık koltuğuna oturan Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni parti ayrışmasından önce CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı gösterilen Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığıyla, hakkındaki davaların ayrı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı adaylığı ayrıdır. Bu davalar ayrıdır” dedi. “Yargılanabilir ama tutuklanmasını doğru bulmadım” diyen Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nun önündeki hukuki engellerin kalkması ve cumhurbaşkanı adayı olması halinde, iktidara karşı işbirliğine açık olduğu mesajını verdi. CHP lideri ayrıca Yeni Parti bölünmesinden sonra CHP'nin kemik oyunu kaybetmeyeceğini düşündüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu, Özgür Özel’in olası partiye dönüş kararına ilişkin soruya da “Partinin ilkelerine, altı oka kim sahip çıkıyorsa, ahlaki üstünlüğü kim savunuyorsa bizim başımızın üstünde yeri vardır”  

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Kasım 2023'de yapılan 38. Olağan Kurultay'ı hakkında mahkemenin 'şaibe' gerekçesiyle verdiği mutlak butlan kararıyla Genel Başkanlığı'na geri dönen Kemal Kılıçdaroğlu, Euronews'ten Sait Burak Ütücü'ye verdiği söyleşide, dikkati çeken açıklamalarda bulundu. 

Seçimlerde işbirliğine yeşil ışık: Yüzde 51’i nasıl alacaksınız? 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu siyasi tutuklu olarak görmediğini belirterek, "Siyasi tutuklu değil, siyasi görüşü dolayısıyla içeri alınmış bir insan değil" dedi. CHP'nin cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yaptığı ön seçimde İmamoğlu'na oy verdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nun tutuklanmasını doğru bulmadığını yineledi, İmamoğlu'nun önündeki hukuki engellerin kalkması ve cumhurbaşkanı adayı olması halinde, iktidara karşı işbirliğine açık olduğu mesajını verdi. İmamoğlu'nun Yeni Parti'de bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, onun olası adaylığı etrafında bir araya gelip gelmeyecekleri sorusuna, "Onun için temas kurulması lazım. Görüşülmesi lazım," yanıtını verdi. 

İşbirliğine açık olup olmadığına ilişkin takip sorusu üzerine, muhalefetin seçimi kazanabilmesi için birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Şimdi yüzde 51'i nasıl alacaksınız? İş birliği yaparak. İş birliği yapmadan nasıl alacaksınız?" ifadelerini kullandı.  İstişare ve müzakereye açık olduğu yönündeki değerlendirmeye ise "Her zaman," karşılığını verdi. 

“CHP’nin kemik oyu duruyor; CHP ikiye bölündü, bu bir kayba yol açar, güç kaybı elbette yaşanacak” 

Yeni Parti'ye geçen milletvekilleriyle meclisteki koltu ksayısının 44’e düşmesini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, CHP'nin "kemik oyunu" kaybedip kaybetmeyeceği sorusuna "Hayır kaybetmez," yanıtını verdi. Tabanın yerinde durup durmadığının sorulması üzerine, "Duruyor tabii," dedi. Seçmenin zaman içinde yaşananları daha iyi anlayacağını savundu. Kılıçdaroğlu, "CHP'li CHP olarak CHP'li olarak yerinde duruyor. Altı Ok'a gidecek, mührünü basacak bu kadar basit" ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, "Bakınız parti ikiye bölündü mü? Bölündü. Bu bir kayba yol açar mı? Yol açar. Ben size doğruları söylemek zorundayım. Güç kaybı yaşar mı? Elbette yaşayacak” değerlendirmesinde bulundu.  

"Özgür Bey görüşmek isterse elbette otururuz, konuşuruz”

"Ahlaki temelli her türlü görüşmeye bizim kapımız açıktır," diyen Kılıçdaroğlu, Özel 'in istemesi halinde bir araya gelebileceklerini belirtti, "Elbette Özgür Bey görüşmek isterse elbette otururuz, konuşuruz” ifadelerini kullandı. 

Muharrem İnce'nin CHP'ye dönüşü hatırlatılarak Özgür Özel için de aynı kapının açık olup olmadığı sorulduğunda Kılıçdaroğlu, parti ilkeleri ve ahlaki üstünlük vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu, kendi genel başkanlığı döneminden Rahşan Hanım örneğini vererek, "Ben genel başkan olduktan sonra Rahşan Hanım da gelmişti baba ocağına," dedi. 

“38. Kurultay'ı Yeniden yapmak üzere geldik” 

Bu kez delege oyuyla değil, mahkeme kararıyla tedbiren göreve dönmesinin parti tabanı ve seçmen karşısında mahcubiyet yaratıp yaratmadığı sorulan Kılıçdaroğlu, "Herkes sadece benim geldiğimi sanıyor," dedi. "Mahkeme kararı 38. Kurultay'ı tümüyle iptal ettiği için eski yönetim olduğu gibi geldi. Yani sadece ben gelmiyorum," diyen Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi, Yüksek Disiplin Kurulu ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin de görevlerine döndüğünü söyledi. 

"Rüşvete kim bulaştıysa bu partide işi yoktur"

"Rüşvete kim bulaştıysa bu partide işi yoktur," diyen Kılıçdaroğlu, hesap verme konusundaki tutumunu şöyle anlattı: 

"Hesap vermekten korkuyorsanız siz zaten bir şeyler yapmışsınız demektir. Hesap vermekten korkmayacağım. Hesap vermek kadar onurlu bir görev yoktur. Evet gittim ben bunu yaptım ve hesabını veriyorum diyecek." 

Genel Başkanlığa aday olacak mı?

Önümüzdeki kurultayda genel başkan adaylığına sıcak bakıp bakmadığı sorulan Kılıçdaroğlu, henüz kurultay takviminin belli olmadığını hatırlattı. "Ben hiçbir zaman ve hiçbir dönem 'Ben genel başkan adayıyım' demedim. İlk seçildiğim tarihten bu yana," diyen Kılıçdaroğlu, niyetinin sorulması üzerine, "Niyet göstergem de hiç olmadı. Ben bunu söylemediğime göre nasıl bir niyet olabilir?" yanıtını verdi. 

Kılıçdaroğlu, adaylığı reddetmediğini belirtti ve şunları kaydetti:

"Nasıl reddedersiniz? Delege derse ki şu kişi bize gelsin genel başkan olsun. Nasıl reddedeceksiniz?

(Euronews)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ