Ana içeriğe geç

NYT: TÜRKİYE-İSRAİL REKABETİ BÖLGEDE GERİLİMİ ARTIRIYOR

The New York Times, Türkiye ile İsrail arasındaki giderek derinleşen rekabetin Ortadoğu'daki istikrarsızlığı artırabileceğine dikkat çekti.

NYT: TÜRKİYE-İSRAİL REKABETİ BÖLGEDE GERİLİMİ ARTIRIYOR

Gazeteye göre, Türkiye ile İsrail arasında son dönemde artan sözlü gerilim, güçlü ordularının sınır ötesindeki faaliyetleriyle birlikte Ortadoğu, Doğu Akdeniz ve Afrika Boynuzu'nda stratejik bir rekabete dönüşüyor.

İlişkilerdeki gerilimin özellikle Gazze savaşı ve Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından arttığı belirtilen haberde, Suriye'nin iki ülke arasındaki rekabetin en kritik noktası olduğu vurgulandı.

İsrail, geçen hafta kuzey Suriye'deki kullanılmayan bir hava üssünü, buraya Türk güçlerinin konuşlandırılmasını önlemek amacıyla bombalarken, Türkiye ve Suriye böyle bir planın bulunmadığını açıkladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack da saldırıyı "gereksiz bir gerilim tırmanışı" olarak nitelendirdi.

Gazeteye konuşan Salim Çevik, Türkiye'nin Suriye'de istikrarlı ve merkezi bir yapı görmek istediğini, İsrail'in ise kendisine tehdit oluşturamayacak daha zayıf bir Suriye'yi tercih ettiğini belirterek iki ülkenin yaklaşımlarının önemli ölçüde farklılaştığını söyledi.

Ziya Meral ise bu rekabetin doğrudan çatışmaya dönüşmesinin kaçınılmaz olmadığını, ancak artan askeri faaliyetlerin yanlış hesaplama riskini yükselttiğini vurguladı.

İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden Galia Lindenstrauss da 7 Ekim 2023 saldırısının İsrail'in bölgesel güvenlik yaklaşımını değiştirdiğini, İsrail'in tehditlerin büyümesini beklemek yerine erken aşamada müdahale etmeye daha yatkın hale geldiğini ifade etti.

Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın
Puan Durumu
Trendyol Süper Lig
#TakımOP
1 GALATASARAY 10 25
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 23
3 TRABZONSPOR 10 22
4 BEŞİKTAŞ 10 19
5 KASIMPAŞA 10 17
6 FENERBAHÇE 10 16
7 ARCA ÇORUM FK 10 16
8 KOCAELİSPOR 10 16
9 GÖZTEPE 10 15
10 İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 10 14
11 ERZURUMSPOR FK 10 14
12 CORENDON ALANYASPOR 10 12
13 ÇAYKUR RİZESPOR 10 11
14 GENÇLERBİRLİĞİ 10 11
15 TÜMOSAN KONYASPOR 10 8
16 GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ 10 8
17 SAMSUNSPOR 10 4
18 EYÜPSPOR 10 3
05.11.2026 01:14
Daha fazla yükle