Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, türkiye 'nin ABD'den F-35 savaş uçakları edinmesinin önünde halen "çok önemli hukuki engeller" bulunduğunu belirterek, bu engellerin nasıl aşılacağını görmediğini söyledi.
Miçotakis ayrıca Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın Atina-Riyad ilişkilerini etkilemeyeceğini belirterek, Yunanistan'ın Körfez ülkeleriyle ilişkilerini sürdüreceği mesajını verdi.
Selanik'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Miçotakis, ABD Başkanı Donald Trump 'ın Türkiye'ye F-35 satışına ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine, ABD'ye hangi ülkeye savunma sistemi satıp satmayacağını söylemenin Yunanistan'ın işi olmadığını ifade etti.
Ancak Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle ABD yaptırımlarına tabi olduğunu hatırlatan Miçotakis, Türkiye'nin F-35 edinmesinin önünde halen önemli hukuki engeller bulunduğunu söyledi. Yunanistan Başbakanı, "Şu anda Türkiye'nin F-35 edinmesinin önünde çok önemli hukuki engeller var ve bunların nasıl aşılacağını görmüyorum." dedi.
Yunanistan'ın savunma kapasitesine de değinen Miçotakis, ülkesinin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) en az yüzde 3,5'ini savunmaya ayıran beş Nato ülkesinden biri olduğunu vurguladı.
Atina'nın son yıllarda savunma harcamalarını artırmasında Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de Türkiye ile yaşanan anlaşmazlıklar önemli rol oynuyor. Yunanistan, iki ülke arasındaki görüşmelerin veya olası bir uluslararası yargı sürecinin yalnızca deniz yetki alanlarının sınırlandırılması meselesiyle sınırlı olması gerektiğini savunuyor.
Türkiye ise Ege'deki egemenlik, sınır, hava sahası ve silahsızlandırma konuları dahil olmak üzere mevcut uyuşmazlıkların tek bir paket halinde ve kapsamlı biçimde çözülmesi gerektiğini belirtiyor.
Yunanistan'ın savunma alanındaki yatırımları kapsamında ülkenin sipariş ettiği ilk 20 F-35 savaş uçağının 2028'in sonlarında teslim edilmesi bekleniyor. Anlaşma, 20 uçak daha satın alma opsiyonu içeriyor.
Yunanistan, 2021'den bu yana Suudi Arabistan'da bir Patriot hava savunma sistemi bulunduruyor. Atina, Suudi Arabistan'ın hava savunmasına destek amacıyla konuşlandırdığı sistemleri, Temmuz ayından bu yana ülkenin petrol rafinerilerini hedef alan ve Yemen'den fırlatıldığı değerlendirilen insansız hava araçları ile balistik füzelere karşı dört kez kullandı.
İsrail'le stratejik ortaklık mesajı
Miçotakis, İsrail ile ilişkiler konusunda ise Yunanistan'ın Tel Aviv yönetimiyle stratejik savunma iş birliğini sürdüreceğini söyledi.
Yunanistan-İsrail ilişkileri ile savunma, güvenlik ve enerji alanlarındaki iş birliği son 10 yılda önemli ölçüde güçlenirken, Miçotakis ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki temaslar da sıklaştı.
Bölgesel güvenlik endişeleri ve Türkiye ile yaşanan anlaşmazlıklar, Atina ile Tel Aviv arasındaki yakınlaşmanın başlıca unsurları arasında gösteriliyor.
İki ülke, İsrail'in Yunanistan'da bir hava savunma kalkanı inşa etmesini öngören 3,5 milyar euroluk anlaşmayı 31 Ağustos'ta imzalamıştı.
Miçotakis, İsrail ile stratejik ilişkinin Yunanistan'ın Orta Doğu'daki diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmesine engel olmadığını belirterek, Atina'nın bölgede "köprü ülke" rolünü sürdürmek istediğini söyledi. (Euronews)