Aman vadesi bozulmasın: Fatma Betül Sayan Kaya parayı iade etmek için günlerce bu yüzden beklemiş

Gazeteci Fatih Altaylı, fon soruşturmasının gündemindeki Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya’nın, yatırımlarının anapara dışındaki kısmını TMSF’ye iade...

Aman vadesi bozulmasın: Fatma Betül Sayan Kaya parayı iade etmek için günlerce bu yüzden beklemiş

Altaylı, bugünkü yazısında Kaya çiftinin parayı hemen iade etmek yerine bankadaki vadelerinin dolmasını beklediğini öne sürdü. Altaylı’ya göre çift, fonlardan elde ettiği parayı bankaya yatırdı ve geri ödeme için “valör tarihini” bekledi.

Altaylı, yazısında bu sürecin nasıl gelişmiş olabileceğine ilişkin kendi değerlendirmesini de paylaştı. Buna göre, kamuoyunda paranın iade edildiği yönündeki haberlerin erken çıkmasının nedeninin, Saray kaynaklı olduğu öne sürülen bir bilginin yanlış aktarılması olabileceğini savundu.

“Vadeyi bozmadılar”

Altaylı, Kaya çiftinin ana parayı koruyup yalnızca elde edilen kazancı iade ettiğini belirterek, paranın bir aydan uzun süre bankada Faiz getirisi sağladığını iddia etti.

Altaylı’nın Hesabına göre yaklaşık 2,2 Milyar liranın yüzde 40 civarındaki yıllık faiz üzerinden bir aylık getirisi yaklaşık 73,5 milyon lira seviyesinde.

Altaylı, “Geri ödeme için valör tarihini beklediler. Vadeyi bozmadılar, vadenin dolum tarihinden sonra TMSF’ye aktardılar” iddiasında bulundu.

“Faizini de geri versin”

Kaya çiftinin yalnızca anapara dışındaki tutarı TMSF’nin isteğe bağlı iade hesabına gönderdiği bilgisi daha önce DHA ve diğer Medya kuruluşları tarafından duyurulmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da söz konusu ödeme için izin Verdiği bildirilmişti.

Altaylı ise iade edilen tutarın bankada bekletildiği dönemde elde edilen faize dikkat çekerek, “Hiç değilse faizini de geri versin” çağrısında bulundu.

Altaylı'nın yazısındaki faiz hesabı ve paranın hangi tarihte hangi hesapta tutulduğu yönündeki ayrıntılar ise Altaylı’nın kendi iddia ve hesaplamalarına dayanıyor; bu konuda resmi makamlar tarafından ayrıca doğrulanmış bir açıklama bulunmuyor.

Fon soruşturması kapsamında Kaya çiftinin yatırımlarının anapara dışındaki kısmını gönüllü olarak iade ettiği açıklanmış olsa da, ödemenin Soruşturma bakımından hukuki sonucuna ilişkin nihai bir karar bulunmuyor. SPK düzenlemesinde etkin pişmanlıktan yararlanma koşulları ayrıca düzenleniyor.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ