Ana içeriğe geç

İranlı hava yolu şirketi Mahan Air, Türkiye uçuşlarını durdurma kararı aldı

Tahran'da bulunan ilk özel hava yolu şirketi Mahan Air, Ankara ve İstanbul uçuşlarını 21 Eylül'den itibaren askıya alacağını açıkladı.

İranlı hava yolu şirketi Mahan Air, Türkiye uçuşlarını durdurma kararı aldı

İran'ın en büyük ticari hava yolu şirketlerinden Mahan Air, Ankara ve İstanbul uçuşlarını 21 Eylül'den itibaren askıya alacağını açıkladı. Şirket, Türkiye uçuşlarının yanı sıra Umman ve Gürcistan seferlerini de durduracak.

Merkezi Tahran'da bulunan İran'ın ilk özel hava yolu şirketi Mahan Air, Türkiye'ye yönelik uçuşlarını ikinci bir duyuruya kadar askıya aldığını bildirdi. Buna göre Tahran-İstanbul ve Tahran-Ankara güzergahlarındaki karşılıklı seferler 21 Eylül'den itibaren yapılmayacak. Söz konusu güzergahlardaki son uçuşlar ise 20 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Havayolu şirketi ayrıca Tahran-Muskat-Tahran seferlerinin 17 Eylül Perşembe gününden itibaren iptal edildiğini açıkladı. Mahan Air'in Gürcistan uçuşlarının da 21 Eylül'den itibaren askıya alınması planlanıyor.

Uçuşların askıya alınması, ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından duyurulan "Operation Economic Outcast" kapsamındaki kısıtlama ve yaptırımların şirketin operasyonlarını doğrudan etkilediği bir dönemde gerçekleşti.

ABD Hazine Bakanlığı, 8 Eylül'de daha önce ABD yaptırımları kapsamında bulunmayan 27 İran hava yolu şirketini yaptırım listesine aldığını açıklamıştı.

Mahan Air ise İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'ne destek sağladığı yönündeki suçlamalar nedeniyle 2011'den bu yana ABD'nin yaptırım listesinde bulunuyor.

İran'da uçuş güvenliği tartışmaları

Mahan Air'in uçuşlarını askıya alma kararının yanı sıra İran'daki havacılık sektöründe uçuş güvenliği konusundaki tartışmalar da yeniden gündeme geldi. Meşhed'den Kirmanşah'a sefer yapan Sepehran Airlines'a ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının, kalkıştan kısa süre sonra lastiğinin patlamasının ardından motor arızası yaşadığı bildirildi. Türbülansa giren uçakta kabin tavanının da çöktüğü belirtildi.

İran'daki havacılık sektörünün karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan birinin, ABD yaptırımları nedeniyle uçak yedek parçaları ve bakım ekipmanlarına erişimde yaşanan güçlükler olduğu ifade ediliyor. Yaptırımların, İran'ın filosundaki uçakların bakım ve onarım süreçlerini zorlaştırdığı ve bazı uçakların gerekli parçaların temin edilememesi nedeniyle uzun süre hizmet dışı kalmasına yol açtığı belirtiliyor.

Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın
Puan Durumu
Trendyol Süper Lig
#TakımOP
1 GALATASARAY 10 25
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 23
3 TRABZONSPOR 10 22
4 BEŞİKTAŞ 10 19
5 KASIMPAŞA 10 17
6 FENERBAHÇE 10 16
7 ARCA ÇORUM FK 10 16
8 KOCAELİSPOR 10 16
9 GÖZTEPE 10 15
10 İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 10 14
11 ERZURUMSPOR FK 10 14
12 CORENDON ALANYASPOR 10 12
13 ÇAYKUR RİZESPOR 10 11
14 GENÇLERBİRLİĞİ 10 11
15 TÜMOSAN KONYASPOR 10 8
16 GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ 10 8
17 SAMSUNSPOR 10 4
18 EYÜPSPOR 10 3
04.11.2026 22:08
Daha fazla yükle